Biorę rondelek i wrzucam do niego dwa składniki. Po chwili mam chrupiący deser
Ochota na słodkie przychodzi często z zaskoczenia. Na szybko potrzebujemy bowiem dawki cukru. Jednak oczywiście nie chodzi tylko o to by było słodko. Powinno też być smacznie i na przykład chrupiąco. Jeśli tak wam się zdarza, powinniście zapamiętać sobie prosty przepis na słodkie kulki z płatków kukurydzianych. Robi się je dosłownie w 5 minut.
Jak zrobić słodkie kulki z płatków kukurydzianych?
Te słodkie kulki zrobisz błyskawicznie, pod warunkiem, że w kuchennych szafkach masz płatki kukurydziane, czekoladę lub masę kajmakową.
Przepis: Słodkie kulki
Słodkie kulki z płatków kukurydzianych i czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 3 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania
- Rozpuszczanie czekoladyCzekoladę połam na kawałki albo posiekaj, wsyp do rondelka, dodaj masło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Wsyp płatki kukurydziane i dokładnie wymieszaj, zestaw z ognia.
- Formowanie kulekZ otrzymanej, przestudzonej masy formuj w dłoniach nieduże kulki. Układaj je na talerzu i pozostaw na kilka minut do zestalenia.
Wskazówka: Do przygotowania słodkich kulek możesz też użyć pół na pół czekolady mlecznej i deserowej. Czekoladę możesz też zastąpić masą kajmakową z puszki. Wystarczy ją wymieszać z płatkami.
Czym można wzbogacić słodkie kulki?
Nasze słodkie kulki zrobiliśmy tylko z dwóch składników. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je innymi składnikami. Oprócz płatków i lepiszcza, do kulek możesz też dodać np.: pestki słonecznika, dyni, sezam czy posiekane orzechy. Doskonale też sprawdzą się inne bakalie, np. rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawina, daktyle czy owoce kandyzowane. Większe owoce warto pokroić na małe kawałki, by łatwiej formowało się kulki.
Z jakich innych produktów można zrobić słodkie kulki?
Zamiast płatków kukurydzianych do przygotowania słodkich kulek możesz użyć innych składników. Tu dobrze sprawdzą się płatki owsiane czy orkiszowe. Wcześniej możesz je chwilę podprażyć na suchej patelni, by były bardziej chrupiące. Jeśli zależy ci na wyjątkowo chrupiącym deserze, przy pomocy czekolady czy masy kajmakowej możesz też połączyć np. pokruszone wafle tortowe, krakersy albo migdały w płatkach.